(recept
si oblíbilo 37 návštěvníků)
VELMI JEMNÝ A VLÁČNÝ MOUČNÍK S KAKAEM A JABLÍČKEM
Potřebné ingredience
Suroviny-těsto (dávka do formy srnčího hřbetu): ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku krystalového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, ½ hrnku mléka, 1/4 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, špetka skořice-prášek, 1 oloupané-nastrouhané jablko nahrubo /jablko zajistí vláčnost moučníku, ale není v něm vůbec znát/.
Postup přípravy
Tento moučníček je velice chutný, když je zaležený do dalšího dne. Pak příjemně provlhne strouhaným jablíčkem a celý prolne chutí skořice, kakaem a vanilkou.
Postup - těsto:
Nejprve si formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Pak vypracujeme těsto se všemi surovinami včetně strouhaného jablka, kromě kakaa. Bokem si odebereme 1/3 množství těsta, které zůstane světlé. Do většího dílu přidáme lžíci kakaa a dobře promícháme. Pracujeme rychle, v momentě přidání mokrých surovin, kypřící prášek začíná působit.
Těsto do formy přidáváme lžící a střídáme tmavé se světlým. Pečeme pak zhruba 40 minut na 175-180 st. C., propečenost vyzkoušíme špejlí.
Upečený moučník necháme ve formě alespoň půl hodiny chládnout, potom si opatrně pomůžeme na bocích plochým nožem, ze dna pak mírným vyklepnutím se krásně vyklopí. Na řezu je více kakaový jen s trochou nepravidelných světlejších míst. Je to tím, že je v těstě strouhané jablíčko a to zamezí stejnoměrnému roztékání barevných proužků.
Přeji dobrou chuť.
Postup - těsto:
Nejprve si formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Pak vypracujeme těsto se všemi surovinami včetně strouhaného jablka, kromě kakaa. Bokem si odebereme 1/3 množství těsta, které zůstane světlé. Do většího dílu přidáme lžíci kakaa a dobře promícháme. Pracujeme rychle, v momentě přidání mokrých surovin, kypřící prášek začíná působit.
Těsto do formy přidáváme lžící a střídáme tmavé se světlým. Pečeme pak zhruba 40 minut na 175-180 st. C., propečenost vyzkoušíme špejlí.
Upečený moučník necháme ve formě alespoň půl hodiny chládnout, potom si opatrně pomůžeme na bocích plochým nožem, ze dna pak mírným vyklepnutím se krásně vyklopí. Na řezu je více kakaový jen s trochou nepravidelných světlejších míst. Je to tím, že je v těstě strouhané jablíčko a to zamezí stejnoměrnému roztékání barevných proužků.
Přeji dobrou chuť.
Ještě jeden pohled na barevnou strukturu v řezu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Raguella
(upraveno)
2. 2. 2024, 16:50
Dobrý den,dnes upečeno a je opravdu moc dobrý a není hlavně vůbec moc sladký.děkuji za receptík.
denca3
(upraveno)
23. 1. 2017, 14:49
Moooc dobré
nicckol
(upraveno)
23. 3. 2016, 10:12
Takový dotaz p.Jarmilko.Ty vrstvy se mají střídat?Nebo ty lžičky tmavé světlé? Děkuji
lenule11111
(upraveno)
2. 3. 2016, 19:12
Toto se mi líbí, miluju jablka v koláčích
smolinka1
(upraveno)
2. 3. 2016, 18:00
Koláčik som robila a je super
laskonka333
(upraveno)
14. 1. 2016, 14:36
Vera N
(upraveno)
14. 1. 2016, 10:05
novackova
(upraveno)
12. 1. 2016, 16:27
Katka1
(upraveno)
12. 1. 2016, 16:22
Upečeno, snědeno, ke super. Rychlé, levné. Děkuji . Katka
Ninouš
(upraveno)
11. 1. 2016, 21:20
Moc děkuji za recept!!! Včera a pro velký úspěch i dneska ho pekla má 4-letá dcera Recept je jednoduchý a moc dobrý. A vzhledově vypadá moc dobře díky dvojbarevnému těstu. Ukládám a ráda zase upeču
siena
(upraveno)
21. 12. 2015, 14:26
Rychlý, levný, úžasný !!! Zkusím i s dalšími varianty ( kokos, hrozinky, zkrátka co bude) Děkuji za recept.Martina
yarkal
(upraveno)
31. 1. 2016, 17:59
@siena
yarkal
(upraveno)
30. 12. 2015, 22:44
@siena
Jsem ráda Martinko, že jste spokojená
Raguella
(upraveno)
2. 2. 2024, 16:49
yarkal
(upraveno)
21. 12. 2015, 18:12
@Raguella
Určitě vyzkoušejte - zdraví Jarmila.
lidare
(upraveno)
18. 12. 2015, 5:37
je lákavý
yarkal
(upraveno)
19. 12. 2015, 12:46
@lidare
Kornelie
(upraveno)
15. 12. 2015, 22:36
Vypada úuuužasně, myslim že brzy vyzkouším!!Děkujiiii
yarkal
(upraveno)
18. 12. 2015, 21:37
@Kornelie
Dobrý den, vyzkoušejte a dobrou chuť - zdraví Jarmila.